Полезно

Ако Вашият климатик спре да работи…

Posted On ноември 16, 2018 at 5:11 pm by / Коментарите са изключени за Ако Вашият климатик спре да работи…

 

От Алимар Клима даваме няколко полезни съветa как да постъпите, ако климатикът Ви спре да работи, преди да се свържете със сервиза за климатици.

 

Преди да се свържете с някои от нашите специалисти, препоръчваме да запазите спокойствие и да обърнете внимание на три основни фактора, на които може да се дължи „повредата“:

 

  • проверете дали предпазителите (бушоните) на електрическото табло са в изправност;
  • вижте дали нефункциониращият климатик е включен в електрическото захранване;
  • разберете дали филтрите на вътрешното тяло на климатика не са замърсени.

Имайте предвид, че някои климатици не успяват да климатизират помещенията поради честото отваряне на врати и прозорци.

Запомнете, че на повечето климатици с по-ниска мощност им трябва значително повече време за затопляне на помещението. Съответно е необходимо да изчакате по-дълго, докато Вашият климатик започне да функционира нормално. Почакайте, без да го изключвате, особено когато температурите са много високи или ниски.

Проверете дали случайно не сте задали режим на охлаждане на някое от телата, ако използвате климатици тип мулти сплит. Грешните команди към климатици мулти сплит няма да причинят повреда, но вътрешните тела могат да индикират грешка в алгоритъма.

Понякога на територията на България се случва електрозахранването значително да се отклонява от стандартното – 220V. Това се наблюдава при големи натоварвания в мрежата. Ако нямате съответна квалификация, не се опитвайте да проверите дали това е причината Вашият климатик да не работи.

Много климатици могат да „усетят“ този проблем и съответно да преустановят работата си, за да се избегнат повреди в механизма. Недостатъчното електрозахранване може да доведе до изгаряне на компресора. При повечето климатици, за съжаление, е много вероятно да изгори компресора, при ниско електрозахранване.

Друга причина за нефункционалност може да е задръстването на радиатора на външното тяло с мъх. Проверете това при изключен от електрозахранването климатик и ако е необходимо, почистете с помощта на четка за боядисване. Стремете се да изчоплите мъха (той ще прилича на вид вълнен план), а не да го „набиете“ в радиаторните ламели. Имайте предвид, че отделяният прах при почистване е опасен, тъй като може да причини алергии и респираторни проблеми. Ето защо, е необходимо да използвате прахосмукачка, маска и предпазни очила. Почистете внимателно, така че да не изкривите алуминиевите ламели (може да се наруши обдухването на радиатора) или да не се порежете на тях.

Ако сте проверили всички изброени фактори и те са в изправност, не се колебайте да се свържете с някои от нашите специалисти на следните телефони: 02/ 418 62 02 или 0897 95 34 18.