Полезно

Видове климатици

Posted On ноември 16, 2018 at 5:20 pm by / Коментарите са изключени за Видове климатици

 

Съществуват различни видове климатици поради стремежа на производителите да задоволят нуждите на различните си клиенти. Делят се на климатици за бита и на климатици за големи административни и промишлени предприятия.

 

 

Видовете климатици биват:

  • Сплит системи са най-предпочитани, защото произвеждат ниски нива на шум, имат висока ефективност, икономични са и имат добър визуален дизайн. Състоят се от външно и вътрешно тяло, свързани чрез медни тръби по които циркулира фреон. Разделят се на инверторни и конвенционални.
  • Мулти сплит системите са подобни на сплит системите, но се отличават с това, едно външно тяло работи за две и повече вътрешни тела. Използват се, когато няма възможност за монтажа на повече външни тела или когато архитектурният стил на сградата би бил нарушен.
  • Мобилните климатици се отличават с лесната си преносимост и с това, че не изискват монтаж от специалист. Мощността им е по-ниска от сплит и мулти-сплит системите,и нивото им на шум а по-високо. Тяхна особеност е,че това имат тръба за топлия въздух, за която трябва да бъде осигурен отворен прозорец.
  • Прозоречните климатици, също като мобилните не изискват специалист за монтажа им. Състоят се от един панел, който се монтира в прозореца. Нивото им на шум е по-високо и като цяло са по-стар модел. Често използвани се за големи административни, промишлени и увеселителни пространства както и отчасти за големи жилищни райони.
  • Таванно-подовите климатици могат да бъдат монтирани на таван или на под. Използват се в домашни помещения, при които няма възможност за инсталиране на сплит система. Намират приложение при големи стъклопакети, особени архитектури и т.н. Сходни на тях са таванно-стенния тип, който може да се постави както на таван така и на стената. Друго подобни са изцяло таванния тип.
  • Касетъчния тип климатици чести са с най-добър визуален дицайн. Състоят се от външно тяло и отделни “касетки”, скрити в окачен таван. Окаченият таван трябва да е минимум 30см, което ги прави приложими само във високи помещения. Тяхно голямо предимство е високата им естетичност, защото са скрити в тавана и от тях се виждат само декоративните решетки. Друга тяхна функция е, че разпределят въздушната струя в четирите посоки. Това позволява да се използва един такъв климатик за голяма площ вместо отделни сплит системи. Размерите им при големите мощности могат да достигнат до 1200х600мм, а при по-малките до 600х600мм. Използват се в ресторанти, заведения и големи офиси.
  • Канален тип климатици се монтират се на таван, в който се разполага системата от въздуховоди. Необходимо е да се изгради на вентилационна система, в предвид възможността им да обезпечават притока на свеж въздух. Мощността им варира от 5-35kw.