Полезно

За йонизацията и плазмените филтри на климатиците

Posted On ноември 16, 2018 at 2:56 pm by / Коментарите са изключени за За йонизацията и плазмените филтри на климатиците

Техническият прогрес бележи и забележителен прогрес за човечеството, като едновременно с това се увеличава и количеството на вредните вещества за човека и околната среда. Все повече хора придобиват различни видове алергии (от домашен прах, полени и др.) и респираторни заболявания, чиито причинители често се намират в домовете на хората. Ето защо климатиците са снабдени със стандартни прахови филтър, които пречиства въздуха от по-едрите замърсители във въздуха. Те помагат за пречистването на вътрешния въздух, както и за поддръжката и добрата работа на топлообменниците, намиращи се във външното тяло на климатика. Необходимо е филтрите да се почистват редовно с топла вода, като преди повторното им поставяне, трябва задължително да бъдат грижливо подсушени. Замърсените филтри утежняват работата на климатиците и увеличават консумацията на електроенергия. Замърсените филтри често стават дом на вредни микроорганизми и на неприятни миризми. При по-скъпите климатици се вграждат цялостни системи за филтрация на мръсния въздух, чрез които да се прави фина филтрация и пречистване на въздуха.

Плазма: плазмата представлява електрическа система, която унищожава попаднали в климатика бактерии, вируси, гъби и много други замърсители, вредни за здравето на човека. Плазмата всъщност е силно отрицателно зареден йонизиращ филтър, променящ заряда на кислорода във въздуха превръщайки го в озон и в положително зареден филтър. Комбинацията на елементите поляризира замърсителите във въздуха, като след това ги неутрализира и осигурява чист въздух. Ако има остатъчни замърсители във въздуха, неубити от йонизацията, те не преминават през електростатичния филтър.

Плазменият филтър се счита за най-добрия метод за пречистване на въздуха. Пречистването на въздуха от вредни бактерии и замърсители е трудна задача, поради малките им размери и способността им да се разпространяват изключително бързо. Големината на бактериите е няколко микрометра, а вирусите са стотици пъти по-малки и улавянето им с нормалните прахови филтри е невъзможно. Друг проблем на обикновените филтри е, че някои заловени организми продължават да се разпространяват по повърхността на филтъра, което налага честото почистване и замяна. При обработката на въздуха с плазмени филтри по-едрите частици като прах, животински косми и полени, преминавайки през праховия филтър, се наелектризират и се улавят по-лесно от електростатичния филтър. От друга страна плазмата йонизира въздуха, а анионите създават усещането за свежест. Друго предимство на йонизиращите филтри е, че неутрализират неприятната миризма. В помещение с цигарен дим плазменият филтър разгражда до 70 % от наслоената миризма, два пъти по-бързо от климатиците с обикновен филтър.

Достойнствата на плазмения филтър са свързани с периода му на експлоатация (на практика е вечен), поддръжката му (изключително лесна, не се нуждае от допълнителна поддръжка), както и това че е сравнително евтин. С подобни системи могат да се похвалят голяма част от известните фирми за климатични системи като Fujitsu General, Panasonic, Toshiba DAISEIKAI, LG и други. Филтрите използващи електрическо поле и разреждане са познати от години като решение за редица проблеми. Първоначалната им употреба започва в болници, където хората се нуждаят от 100% филтрация на замърсения въздух и неговата стерилизация. Плазменото филтриране осигурява високоефективно премахване на замърсителите на въздуха, включително прах, полени и други възможни алергени: спори, плесени, цигарен дим, миризми от домашни любимци и др. Много често подобна филтрация намира приложение на много замърсени места като офиси, заведения и други публични места, като целта е да бъде намален максимално риска от болести, причинени от замърсявания. Филтрите позволяват високоекефтивно улавяне на фините замърсители посредством силите на привличане между замърсителите и влакната при антибактериалните филтри, създадени от електрическото поле. Проучвания в областта показват увеличаване на ефективността на антибактериалните филтри от 93% на 99% след комбинация с плазмен модул. Плазмените модули, които са монтирани фабрично, са пригодени за много лесно почистване, като след изваждането му от климатика, филтърът се почиства с хладна вода и се изсушава много старателно. При редовно почистване на обикновения филтър, срокът му на експлоатация следва да се удължи от 6 до 8 години, без да се понижава неговата ефективност.

 

Какво представлява озонът?

Озонът е газ или иначе казано алотропна форма на кислорода със светлосин цвят и остра миризма. Той е нестабилна молекула, която при контакт с друг оксидиращ елемент освобождава допълнителния кислороден атом от молекулата си и се свързва със замърсителя. От него остава чиста молекула кислород. Озонът има различни състояния, като при понижаване на температурата, се превръща в течност с индигов цвят, а в твърдо състояние има вид на кристалчета с игловидна форма и виолетов цвят. След като бъдат оксидирани замърсителите има възможност за появата на остатъчен озон, който се събира от електростатичния филтър, притежаващ активен въглен.

 

За какво се използва озонът?

Озонът намира широко приложение в областта на почистването и дезинфекцията. Много често се използва в производството на дезинфекционни препарати, както и при бутилирането на вода. Други приложения на озона са в производството на хладилници, климатици и дезодоранти, които са главните причини за изтъняването на озоновия слой. Той е предпочитан поради способността му да оксидира замърсители и да формира вторични продукти.