Полезно

Интересни факти за климатици

Posted On ноември 16, 2018 at 5:02 pm by / Коментарите са изключени за Интересни факти за климатици

 

От Алимар Клима решихме, че ще Ви е интересно да се запознаете с няколко не дотам известни факти за климатици. Затова и отсяхме три от най-любопитните от тях.

 

 

 

Произход на името “климатик”

На български език думата “климатик” е производна на английската “кондиционер” (condition – състояние), чието значение се свързва с функцията за подобряване на въздуха. Думата е била актуална дори в дълбока древност. Още индусите постигнали сериозен успех в подобряването на температурата на въздуха чрез тревата ветивер, която са използвали вместо климатици. Тя осигурява мощен охлаждащ ефект, пречиства въздуха, намалява възпаленията, лекува малария, треска и артрит, а освен това понижава високата температура.

Камилите са пример за живи климатици

Камилите са устроени така, че да оцелеят в среда, в която повечето видове биха загинали. При тях сухият въздух в носа първо се насища с влага и чак след това навлиза в белите дробове. В същото време, докато издишват, камилите не отдават тази влага, а напротив – филтрират я отново. Така вдишват прохладен въздух от заобикалящата ги среда. Според изследвания, температурната разлика на вдишания и външния въздух може да достигне до 9 °C. Именно тази стойност е и границата на здравословната температурна амплитуда при използване на климатици като разлика с градусите навън.

На какво се гради принципът на климатичната инсталация?

Още през 1842 г. Лорд Келвин изобретил принципа на климатичната инсталация. Идеята му се базира на три основни факти:

  • Топлината се предава от по-високата към по-ниската температура. За доказателство, можете да използвате следния метод за охлаждане на кафето – вкарайте в чашата метална лъжичка и тя ще абсорбира топлината.
  • Налягане и температура са пряко свързани. Нуждаем се от по-малко енергия да затоплим тенджера с капак, в сравнение с такава без капак. Климатиците, както подсказва наименованието им, служат за климатизиране на въздуха.
  • Фреонът поглъща топлина при преминаването си от течно в газообразно състояние. Например, ако навлажните ръката си със спирт, усещате прохлада, защото той се изпарява и отнема топлината от ръката Ви.

Повече за историята на климатиците, можете да прочетете тук.