Полезно

Каква е разликата между инверторни и обикновени климатици?

Posted On ноември 16, 2018 at 5:15 pm by / Коментарите са изключени за Каква е разликата между инверторни и обикновени климатици?

 

При избора на климатик, със сигурно сте разсъждавали над това какви са основните разлики между обикновените и инверторните климатици. Отговорът не е сложен – разликата е в начина, по който работи компресорът на климатика.

 

Инверторните климатици работят с технология, която се основава на промяна и контрол на оборотите на компресора. Изменението при оборотите, на които функционира компресора, се постига изключително плавно, което от своя страна води до намаляване на изразходваната енергия.

Обикновените климатици работят на следния принцип – при достигане на посочената температура, компресорът на климатика автоматично се изключва. Ето защо, за повторното му включване е необходимо и изразходване на допълнителна електроенергия.

Най-сериозното предимство на инверторните климатици е именно фактът, че консумират по-малко ток. При климатичните системи от този тип, щом се достигне желаната от потребителя температура, компресорът превключва в режим на работа, използващ ниска мощност. По този начин инверторните климатици поддържат исканата температура в оптимални граници. Заради технологията, която използват, те могат да намалят консумацията на електроенергия до 65%.

Ето защо експертите препоръчват покупката на инверторни климатици. Въпреки по-високата им цена, в перспектива разходите се намаляват значително заради ниското потребление на електроенергия от тези климатични системи. Едно от другите им предимства в сравнение с обикновените климатици, е външната температура, при която може да започне да работи външното тяло.

Инверторните климатици могат да работят на отопление при отрицателни външни температури, достигащи дори до -20 °C. Това е трудно достижимо, почти невъзможно, за обикновените климатици.

Имайте предвид, че на пазара се предлагат основно два вида инверторни климатици: АС и DС инвертори. Наименованието на този тип климатици идва от електрически преобразувател, вграден вътре в тях. Благодарение на него променливото напрежение от електрическата мрежа (220V/50Hz) се преобразува в постоянно и след това – отново в променливо, но с друго напрежение и друга честота. DC инверторите постигат енергийна ефективност до 50% спрямо обикновените климатици, а AС инверторите до 35%.

Благодарение на ниския разход на електроенергия, инверторните климатици са се наложили на пазара пред обикновените. Освен това някои от тях имат и функцията да пречистват въздуха. Ето защо инсталирането им в дома дава възможност за един по-здравословен начин на живот на цялото семейство и дългосрочно спестяване от битовите сметки на домакинството.