Полезно

Пет грешни твърдения за климатици

Posted On ноември 16, 2018 at 4:57 pm by / Коментарите са изключени за Пет грешни твърдения за климатици

Ето и някои от най-често срещаните заблуди при климатиците. Разберете защо следните твърдения са погрешни.

1. Не трябва външното тяло да се монтира на по-голяма височина от вътрешното.

Схващането е грешно! Ако са спазени основните съвети за правилното монтиране на климатици, ще бъде създаден маслен трап за тръбите, който предпазва вътрешното тяло от компресорното масло. По този начин климатиците функционират нормално.

2. Единствено инверторните климатици служат за отопление.

Не е вярно! Всички модерни климатици работят в два режима – на охлаждане и на отопление. Инверторните климатици са усъвършенствани системи, които са снабдени с възможност за прецизен контрол и работят с по-ниска консумация на ток.
При използване на този вид климатици през цялата година се оползотворява по-голямата им енергийна ефективност и съответно работят по-икономично.
Имайте предвид, че дори и обикновените съвременни климатици отопляват помещението добре.

3. Китайските климатици не са за предпочитане пред останалите марки.

Не е вярно! Производството на климатици отдавна е напълно автоматизирано и от голямо значение не е къде машината е произведена, а от какъв материал са съставните му части.

За щастие можете да се доверите на всички предлагани от нас климатици, сред които няма “ментета”.

4. Климатиците пренасят по тръбите топъл или студен свеж въздух отвън и така климатизират.

Грешно! По двете тръби на всеки климатик тече хладилен агент (фреон), който изпълнява затворен цикъл (цикъл на Карно). Причина за изтичане на фреон може да бъдат некачествени връзки или пропуск от дефектно тяло. Климатикът с намалено количество хладилен агент престава да работи и дори може да дефектира. В този случай, сплит системата не пренася въздух отвън, а охлажда или нагрява наличния въздух в помещението и това налага периодично то да се проветрява.

5. При избор на инверторен климатик се обръща основно внимание на максималната мощност.

Грешно! В каталозите за инверторни климатици като показател се дава номинална, максимална и минимална мощност. Причината е, че потребителят трябва да бъде запознат с възможностите на климатика да се справя със зададената температура в стаята.
Минималната мощност се настройва при режим на поддържане на достигнатата зададена температура. Максималната мощност на климатиците се развива при първоначалното пускане на машината до достигане на зададена температура. В случай, че климатикът не успява да достигне желаните градуси, той продължава да работи, но хаби повече електричество и съществува голяма опасност да се повреди.