Полезно

Съвети за поддържане на климатици

Posted On ноември 16, 2018 at 4:47 pm by / Коментарите са изключени за Съвети за поддържане на климатици

Както всяка една техника, така и климатикът изисква елементарна поддръжка. Когато тя не е налична, климатиците започват да не функционират правилно и да хабят голямо количество енергия.

Случвало ли Ви се е климатикът Ви да издава странни звуци или от него да се носи неприятен мирис? И двата случая са изключително неприятни и предполагат предприемане на конкретни действия. Но на какво се дължат нарушенията в работата на климатика?

Понякога причините за засиления шум при работата на климатика са в следствие на непрофесионален монтаж, но могат да се дължат и на износване на различни елементи. Шумът при климатиците обикновено се променя при замърсяване на вътрешното тяло и вентилатора. Често причината може да е и компресорът, ако работи с различно от зададеното от производителя количество хладилен агент.

Неприятната миризма, от своя страна, може да се дължи на това, че филтрите на климатиците не могат да абсорбират специфични миризми от преминаващия през тях въздух и те се отлагат във вътрешността. Няколко предпоставки за този ефект са употреба на ароматизатори, пушене и готвене в помещението. От друга страна при засилена употреба на климатика за охлаждане през топлите сезони, вътрешното тяло кондензира обилно. Влажната среда е предпоставка за появата на микроорганизми, което понякога води и до образуване на неприятен мирис.

И в двата случая, проблемите с шума и неприятната миризма могат да се решат с редовна профилактика на климатика.

Повечето климатици се нуждаят от комплексно и навременно почистване, което често е подценявано от потребителите. Независимо дали използвате климатик или печка, при липса на профилактика и елементарна поддръжка, може да се стигне до бърза амортизация на машината.

Дори само за две години, компонентите във Вашите климатици могат да се износят до степен на неузнаваемост и съответно уредът да стане негоден за употреба. Често се наблюдава такава тенденция при бизнес сгради с множество климатици, които работят денонощно.

За да бъдете сигурни в правилната експлоатация на климатика у дома е необходимо един или два пъти годишно да се обръщате към експерти.

Освен монтаж, демонтаж и сервиз, ние от Алимар Клима предлагаме пакетна услуга, която включва всички необходими проверки за правилната експлоатация на климатика Ви. Доверете се на специалистите ни, за да удължите живота на Вашия климатик. Свържете се с нас на следните телефони: (+359 2) 418 62 02, (+359 )897 01 59 90, (+359) 897 95 34 18.