Полезно

5 съвета за вашия климатик

Posted On ноември 16, 2018 at 5:24 pm by / Коментарите са изключени за 5 съвета за вашия климатик

Тук ще ви покажем пет съвета за по-ефективно ползване на вашия климатик!

1. Настроите вашия термостат.
Използвайки термостата на климатика или на централната климатична система, ако имате такава. Когато не сте в къщи, използвайте го за да нагласете и оставете си климатика включен на постоянен темп. Така климатикът няма да работи на пълни обороти, което ще ви спести пари и време, както и енергия. Ако го включите, когато се приберете той ще се нуждае от време и повече ток за да достига до желаната температура.

2. Почиствайте филтъра си.
Независимо дали ползвате стайния си климатик или централно отопление, ако филтъра е замърсен той ще намали ефективността на вашия климатик. Освен това ще използва повече енергия за същата работа, която би свършил с чист филтър. Проверявайте филтъра си месечно и го сменяте на всеки 3 месеца. Така ще спестите електроенергия, ще пазите околната среда, ще имате по-чист въздух и сметката ви за ток ще е по-ниска.

3. Правете годишна профилактика.
Веднъж в годината е задължително да правите профилактика. Така ще си осигурите пълната работоспособност и ефективност на която климатикът ви е способен. Ако има проблем, профилактиката ще ви помогне да го откриете и ще спестите пари преди идването на лятната жега или зимния студ.

4. Използвайте собствен климатик.
Персоналните климатици използват значително по-малко енергия от централното отопление. Като резултат сметките ви ще бъдат и значително по-ниски. Изберете най-добрия за вас вариант.

5. Купете екологично съобразни и енергоспестяващи климатици.
Много от новите климатици са по-енергийно ефективни и енергията, използвана от тях е с 10% до 25% по-малко отколкото на стандартните по-стари модели. Някои от тях са и на по-добри цени. Освен че ще спестите пари ще запазите и околната среда.